Het aantal geleasete auto’s in Nederland is in de afgelopen jaren explosief toegenomen. Opvallend is dat ook steeds meer particulieren een auto leasen. Het overgrote deel bestaat echter nog steeds uit zakelijke leasecontracten. Ben jij ook ondernemer en denk je er al een tijd over om zakelijke leaseauto te rijden? Maar twijfel je nog? Dat is heel begrijpelijk. Er komt namelijk veel kijken bij het afsluiten van een leasecontract. Bovendien zijn er ook heel veel verschillende leasevormen. Een auto leasen zakelijk brengt daarom meer regelwerk met zich mee dan gedacht. Want waar moet je eigenlijk allemaal op letten als je voor zakelijk leasen kiest?
De juiste leasevorm
Wanneer je een auto van de zaak wilt rijden, zal je natuurlijk ook voor de juiste leasevorm moeten kiezen. Bij zakelijk rijden beschik je grofweg over twee verschillende mogelijkheden: financial lease en operational lease.
Financial lease
Bij financial lease koop je de auto op afbetaling. De auto is economisch gezien dus wel direct in jouw bezit en mag dus ook op de balans van het bedrijf worden bijgeschreven. Je betaalt iedere maand een vast bedrag om de auto spoedig af te betalen en zodra alle termijnen zijn voltooid, komt de auto ook nog eens juridisch gezien in jouw bezit. Bij financial lease profiteer je over het algemeen van een lager maandtarief omdat je wel zelf verantwoordelijk blijft voor het onderhoud, reparatie en eventuele onderhoudskosten.
Operational lease
Kiezen voor Volkswagen lease via operational lease? Dit is zeker een interessante keuze voor ondernemers. Bij operational lease geniet je van een alles-in-één pakket. Dit betekent dat je een vast maandtarief betaald en verder enkel nog verantwoordelijk bent voor de brandstofkosten. Daardoor geniet je van enorme zekerheid. De auto zal echter nooit op naam van het bedrijf komen te staan, omdat deze in het bezit van de leasemaatschappij blijft. Wel kun je profiteren van enkele fiscale voordelen doordat je o.a. de btw-kosten kunt aftrekken bij de Belastingdienst.
Denk om de fiscale bijtelling
Zakelijk rijden betekent ook dat je minder privéritten met de auto mag maken. Daarom is zakelijk rijden met name geschikt voor ondernemers die al over een eigen auto beschikken en daarnaast nóg een auto voor zakelijke ritten willen gebruiken. Toyota lease kan natuurlijk wel zakelijk gebeuren als je daarnaast ook privéritten maakt, maar dan moet je wel met enkele zaken rekening houden. Zo geldt er bij iedere zakelijk leasecontract een fiscale bijtelling. Dit betekent dat je extra moet betalen voor de ritten die je privé hebt gereden.
Hierbij is er wel één uitzondering op de regel. Wanneer je namelijk minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan is er geen sprake van fiscale bijtelling. Dit moet wel netjes worden bijgehouden in een rittenlogboek.
Het maandtarief
Natuurlijk speelt ook de prijs van de leaseauto een belangrijke rol. Als ondernemer weet je immers hoe belangrijk het is om de kosten van je bedrijf zo laag mogelijk te houden. En dat geldt ook voor de auto. Het maandtarief van Skoda lease verschilt natuurlijk per model en eventuele extra’s die je graag op de auto zou willen zien. Vraag je zelf daarom goed af wat jij écht belangrijk vindt in een auto en wat je eventueel ook kunt laten. Zo stel je binnen mum van tijd de perfecte auto tegen een scherpe prijs samen.