Ben jij in het bezit van een (nieuw) bedrijf en wil je deze voorzien van elektriciteit of wil je het oude elektra laten vervangen? Dan is het van groot belang dat je dit laat doen door een professionele partij. Voor het aanleggen van elektriciteit is een sterk logisch inzicht en technische kennis een vereiste. Daarbij komt er ook periodiek onderhoud bij kijken. Meer weten? Lees dan snel verder!
Wat zijn elektrische installaties
Onder elektrische installaties worden niet alleen de meterkast bedoeld, maar alles wat met het goed functioneren van het elektrische systeem te maken heeft. Hierbij kan je bijvoorbeeld ook denken aan bekabeling, railkokers, aarding van de installatie en verlichting. Een elektrotechnische installatie moet aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen. Zeker vandaag de dag zijn er eisen gesteld. Is een elektrische installatie niet meer up-to-date? Dan moeten verschillende onderdelen wellicht vernieuwd worden.
Het hart van elke elektrische installatie
Wanneer we het hebben over het hart van iedere elektrische installatie dan hebben we het natuurlijk over de groepenkast. Elke groep moet worden voorzien van een beveiliging, bijvoorbeeld door de installatieautomaat die de stroomdoorvoer uitschakelt als er een stroomstoring optreedt. Daarbij zijn er nog verschillende andere situaties waarbij de beveiliging de groep moet uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan overbelasting of kortsluiting.
Periodiek onderhoud
Zoals hierboven al kort benoemd komt er bij elektrische installaties ook periodiek onderhoud kijken. Bij de meeste elektrotechnische installaties is dit verplicht. Goed onderhoud zorgt niet alleen voor meer veiligheid, maar ook de levensduur van de elektrische installatie wordt verlengd.
Het keuren van de installaties gebeurd volgens de NEN 1010 en NEN 3140 normen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld gebruikmaken van een installatietester. Met een installatietester zorg je ervoor dat de elektrische installaties in gebouwen veilig gebruikt kunnen worden. Een installatietester is geschikt om verschillende metingen uit te voeren. Denk aan spanningsverliezen, aanspreekstroom van aardlekbeveiligingen, netspanning, netfrequentie, circuitimpedantie, netimpedantie en isolatieweerstand.
Wist je dat je een partij als Meeetmiddelen.eu kunt inschakelen als je elektrische installaties, systemen en gereedschappen wilt laten inspecteren? Door zelf een NEN 1010 installatietester te kopen, hoef je in de toekomst geen andere partijen meer in te huren voor een keuring of periodieke controle. Na afronding van de cursus ben je gecertificeerd om dat zelf te doen. Wel zo handig (en veilig!)